‘G’ed een sms g’had van e keun’.

We kennen deze en vele andere oneliners natuurlijk van de overbekende serie ‘Eigen Kweek’, waarvan seizoen 3 begin deze maand de laatste draaidagen kent. Dat u deze tragikomedie/midweekreeks al eindeloos hebt herbekeken en misschien zelfs de dvd’s gekocht heeft, is volstrekt begrijpelijk en staat u volledig vrij, maar heeft u de boardgame al in uw kast staan? We krijgen deze namelijk puur en onversneden voorgeschoteld, een cliffhanger in familieverband voor het derde  en tot nader orde laatste seizoen van deze succesvolle reeks. En wat die sms van ’t keun betreft: waarschijnlijk was dat om te zeggen dat je dit spel best nog snel in huis haalt. Een review in een lepel, pardon, notendop.

Just Games, dat het bordspel heeft geproduceerd, wist in elk geval alles uit de kast te halen om de situaties tot in jouw huiskamer te brengen, net zoals bij de Familie Welvaert gebeurt. Het is ook niet verboden om tijdens het verloop (en erna) in het West-Vlaams te praten. Of het verengelst West-Vlaams. Kruip in de huid van één van de 10 personages! Wordt het Jos (‘Ge gaat dien brol toch niet vergelijken mè mijn patatten zeker?!’) Steven (‘G’ed een sms g’ad van e keun’), Jolita (‘Ik weet’nt nie!’) of misschien Chantal (‘Ek sto al drohe sins minne vent van mi es wehhelopen, ek!’). Ieder personage heeft dezelfde karaktereigenschappen als in de serie.

 

Wanneer de verschillende fases van het spel duidelijk zijn, wordt het pas echt leuk! Ieder personage heeft een bijzonderheid. Dat is handig als je elkaar stokken in de wielen wilt steken. Frank betaalt maar de helft bij het omploegen en zaaien. En Bernard? Die blokkeert jou gewoon tijdens de verbouwfase. Uitpakken met je eigen ‘abillity’ is dus de boodschap om hierop te antwoorden!

 

Het spel ‘Eigen Kweek’ is overal verkrijgbaar, voor de uitzendingen van het derde seizoen moeten we iets langer geduld oefenen. Wat wel al vaststaat is dat Peter Van Den Begin (King of the Belgians; Allez, Eddy) en Matthias Sercu (De Rodenburgs; Tanghi Argentini) de cast zullen vervoegen.