Waterhoos zorgt voor spektakel te Blankenberge


BLANKENBERGE- Ochtendstond heeft een waterhoos in de mond. Toch in Blankenberge. Om 6 uur ‘s morgens konden toeristen en inwoners van Blankenberge zich vergapen aan een opmerkelijk natuurfenomeen : op enkele honderden meters afstand van de kust kon je er immers een waterhoos spotten. Gelukkig is een waterhoos minder gevaarlijk dan zijn neef, de windhoos.

Het is niet ongewoon dat een waterhoos in de late zomer of het vroege najaar te zien is. In feite is het een trechtervormige slurf die ontstaat wanneer luchtstromingen sneldraaiend bewegen. "Het zeewater is voldoende opgewarmd en vormt een contrast met de koude buitenlucht, wat dan weer een noodzakelijke voorwaarde is om waterhozen te doen ontstaan." schrijft Frank Deboosere op zijn website.

"In zeldzame gevallen kan een waterhoos aan land gaan, maar lost dan snel op bij gebrek aan zijn voedingsbodem, het warme zeewater," aldus Deboosere.

Grotere schepen hebben hier doorgaans geen last van, maar kleine surfers en zeilbootjes kunnen best het hazenpad kiezen.

Foto: Matthias Marën


#Blankenberge #FrankDe #ImprovAsianXV #MatthiasMarën

Featured Posts
Recent Posts