Grootschalige fraude via immowebsite


Het einde van de zomer betekent voor velen een zoektocht naar een nieuw (huur)appartement. Zo zoeken bijvoorbeeld studenten een kot/studio voor het komende academiejaar. Een zoektocht die niet altijd zonder gevaren is.

Onze redactie kwam een specifieke vorm van fraude op het spoor, voornamelijk via de zoekertjeswebsite Immoweb.

Een criminele organisatie gebruikt steeds dezelfde werkwijze: ze schuimen het internet af op zoek naar appartementen. Daarna nemen ze foto's en specificaties van het betreffende appartement over en bieden dat dan tegen een zogenaamd veel lagere huurprijs aan in een door hun gepost zoekertje. Zo werd een appartement op de Italiëlei dat Walls Vastgoedmakelaars voor € 695/maand in portefeuille heeft via deze weg zogenaamd verhuurd voor € 290 (inclusief vaste kosten!). Ook zou er een appartement in de Minderbroederstraat te huur gesteld zijn, bij nader onderzoek bleek het pand volledig bewoond te zijn.

Dat dit slechts het topje van de ijsberg is, staat zonder meer vast.


De Media Group kon overigens zonder enige moeite een 5-tal mensen met exact dezelfde ervaring vinden.

Steeds gaat het om een dame (telkens onder een andere naam) waarvoor haar moeder een appartement zou gekocht hebben voor haar studies in ons land. Zogenaamd keert zij dan na een aantal jaren studie terug naar haar familie in haar thuisland en wil ze haar appartement verhuren. Er wordt ook steeds verwezen naar de website Airbnb. In de e-mails die dan volgen wordt het 'renting process' uit de doeken gedaan.

Bij het appartement in de Italiëlei wordt dan gevraagd om de € 290 als eerste maand huur + een borg van € 1 500 te storten via Airbnb. De sleutels van het appartement zouden dan via de post opgestuurd worden en dan krijg je 2 dagen de tijd om het appartement te bezichtigen. Er wordt nog beloofd dat als het appartement toch niet aan de verwachtingen voldoet, Airbnb binnen 48 uur het volledige bedrag terugstort.

Daarom, beste lezers, let op de volgende elementen:

  • is de prijs niet te mooi om waar te zijn?

  • neem geen beslissing voor je een appartement bezichtigd hebt

  • STORT NOOIT GELD wanneer dit gevraagd om sleutels te kunnen bekomen, dit zal nooit teruggestort worden en sleutels zullen ook niet opgestuurd worden!!

  • Kijk uit met bankrekeningen via Western Union of buitenlandse rekeningen: vaak zijn deze anoniem en niet te traceren.

Walls Immo werd verwittigd en dit zoekertje werd door hen gerapporteerd bij Immoweb. Dit is echter een druppel op een hete plaat want vandaag - 6 september, d.i. 3 maanden nadat we dit onderzoek startten - vonden we alweer een dergelijk zoekertje.

De Lokale Politie verwijst door naar de Huurdersbond en geeft aan dat deze niet kan tussenkomen in dergelijke dossiers. Immoweb stuurt een standaardmail maar dit als reactie op een gerapporteerd zoekertje. Het blijft wachten op een reactie van Airbnb. Op de website van Airbnb vind je wel een Trust Policy terug, maar in concreto wordt er enkel een Verhuurdersgarantie aangeboden.

#Fraude #Immobiliën #Airbnb #WallsVastgoedmakelaars #Immoweb

Featured Posts
Recent Posts